myślirzucane-nawiatr

Temat: niedoczynnosc tarczycy
ten test TRH to polegal na oznaczeniu wartosci poszczegolnych hormonow TSH T3 i T4 po podaniu leku w kolejnych przedzialch czasu --- Agniesia bez problemu podawala raczke, byl wenflon wiec bez ... hormon (?) i 5 razy co pol godziny znowu pobieranie potem na wynikach wlasnie byly wartosci TSH T3 i T4 w przedzialach czasowych u nas wartosci T3 i T4 byly w normie a TSH podwyzszony zawsze - i to powiedzialo ze przysadka nie pracuje prawidlowo bo przy jej wartosciach zawyzonych powinny tez odpowiedni wzrastac te horm tarczycy wykluczono tym sposobem niedoczynnosc tarczycy a dokladnie subkliniczna postac niedoczynnosci tarczycy Agniesi te chorobe endokrynolog nazwal - opornosc na hormony tarczycy dla mnie to wszystko jest zbyt skomplikowane, niejasne, jakies takie ech.... pozdrawiam cieplutko i pisz...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=12932



Temat: Noworoczne postanowienia i zmiany
robisz badania na poziom hormonów ? czy tylko TSH ? (bo ja rzadko i za własną kasę ... mam obawy czy mi nie spadają.
Źródło: maranta.livenet.pl/forum/viewtopic.php?t=7258


Temat: czy dobrze jestem leczona?
o siebie. mam nadzieję, że psychiatra wie o tarczycy ? druga sprawa - wolne hormony ft3 i ft4 - napisałaś, że nigdy nie były robione, a przecież podałaś wartość ft4 w pierwszym zdaniu . potem, jak się domyślam, endokrynologowi wystarczy poziom TSH do sprawdzania, czy terapia działa (i z tego co widzę, działa). możesz napomknąć mu, że boisz się o poziom ft3...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=88


Temat: choroby tarczycy
Podwyższona wartość przeciwciał antytarczycowych może świadczyć o autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Przykładem może być choroba Hashimoto , która objawia się niedoczynnością tarczycy, przy której stosuje się właśnie Euthyrox. I wszystko byłoby w Twoim przypadku jasne, gdyby nie to, że poziom TSH i ft4 są prawidłowe, a w tej chorobie, co najmniej TSH powinno być podwyższone. Tym bardziej, że Euthyrox bierze się właśnie przy niedoczynności, a u Ciebie hormonyprawidłowe. Czy na pewno podałaś wartości TSH i fT4 z okresu PRZED wzięciem Euthyroxu ? Mówiąc krótko - nie ma sensu podawać Euthyroxu przy WYJŚCIOWYCH prawidłowych hormonach Mówić jeszcze krócej - udaj się proszę do lekarza ENDOKRYNOLOGA i wyjaśnij problem
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=9


Temat: Zasadzimy ziarno - staranek część II + II + II + II
sygnalizuje niewydolność przysadki. • Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową. • Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja owulacji przy takim FSH jest trudna. Przy FSH 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe. Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania. Więc wszystko masz w normie, apropo TSH też już Cię...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=40545


Temat:
wspólna dla HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest charakterystyczna dla HCG. Gonadotropina kosmówkowa podtrzymuje czynność ciałka żółtego we wczesnej ciąży (do 8-10 tygodnia). Jeśli dochodzi do implantacji zapłodnionej komórki jajowej,...
Źródło: jestemmamaaniola.fora.pl/a/a,136.html


Temat: Wszystkie starające się połączmy się :) Part II+II+II ;) ;)
jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki (co zdarza się przy mnogiej owulacji lub po zabiegach In...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=37379


Temat: Poziom hormonów tarczycy u psów
hormonow tarczycy bedacy norma dla psa znacznie przewyzsza normalny poziom u czlowieka....a im bardziej poziom przekroczony (dla skalibrowanego sprzetu i zwalidowanej metody dla danego parametru, dla okreslonego zakresu wartosci) tym wiekszy blad pomiarowy sie pojawia.... 2. generalnie sa rasy psow dysponowane do nizszego poziomu hormonow tarczycy i wsrod nich jest takze goldas ale....ten zanizony poziom nadal miesci sie w zakresie normy - jest to poziom bliski dolnej granicy 3. profil tarczycowy powinno sie koniecznie robic razem z cholesterolem, pomocne takze jest oznaczenie TSH ale juz niekoniecznie. malo tego, powinno sie krew pobierac ze ... sensownej pani wet. pies mial zrobiony komplet badan. na skorze wyszla obfita malassezja.....na skorze byl przy tym brunatny osad.... pjawilo sie podejrzenie o tarczyce, szybko badania i bach, poziom hormonow u niego nie istnial przy prawidlowym poziomie cholesterolu. pies zaczal brac hormony. jednoczesnie poniewaz jestem do bolu dociekliwa, zaczelam psu podawac KELP. czyli wodorosty morskie w postaci tabletek zawierajace jod. Dostawal i ... ze chociaz miasz ok). przy okazji zostala pobrana krew. pani wet znajac poziom hormonow z listopada stwierdzila ze niestety podawanie hormonow ma dozywwotnio.... ale oprocz badania T4 wolnej i T3 zalecila ... podejmiemy probe powolnego odstawiania hormonow profil tarczycowy robia laby Ideex oraz Laboklin, oba niemieckie - maja siedziby w Polsce ale akurat profil tarczycowy leci do niemiec. w laboklinie samolot lata codziennie...
Źródło: fundacjagoldenom.fora.pl/a/a,1722.html


Temat: Hormony cz.pierwsza
Hormony cz .III-- Godotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym przez kosmówkę łożyska. Składa się z dwóch podjednostek alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest ... tego hormonu utrzymują się przez 5 do 14 dni zależnie od zastosowanej dawki i indywidualnej reakcji organizmu (średnio jest to 10 dni). Normy wartości HCG w zależności od wieku ciążowego liczonego od pierwszego dnia ostatniej miesiączki są bardzo szerokie. Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie ! W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ... Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki (co...
Źródło: ginekologia.fora.pl/a/a,17.html


Temat: Farmakologia-poprawa egzaminu ; pytania
tylko tyle pamiętam: 1. cefalosporyny I generacji (były nazwy leków, trzeba było wybrać 3 odpowiednie nazwy) 2. co to jest MIC (odp. wartość najmniejszego stężenia hamującego antybiotyku - nie stwierdza się ... (odp: 2 leki reagują ze sobą i tworzą związek nieaktywny biologicznie) 7. toksyczność leków w zależności od tyg. ciąży - inaczej: kiedy leki są embriotoksyczne? 8. które z hormonów są steroidami? ... łożysko (???); w odpowiedziach była lidokaina i bupiwakaina na bank, jeżeli była jeszcze ketamina to to jest prawidłowa odp. 12. jaką witaminę podajemy w ostrych małopłytkowościach po przetoczeniu masy erytrocytarnej (odp.: ... insulina krystaliczna i insulina cynkowo - octanowa typu semilente) 16. głównym źródłem hormonów: estronu, estradiolu i estriolu są (zaznaczyć 2 odp.: jajniki i łożysko w okresie ciąży) 17. co robi tibolon (zaznaczyć wszystkie odp.: zapobiega osteoporozie, zmniejsza stężenie lipoproteiny, cholesterolu i LDL cholesterolu oraz usuwa klimakteryczne objawy naczynioruchowe) 18. coś było o stosowaniu hormonów u jakich kobiet (w odp. były np. kobiety ... odp. był siarczan protaminy) 22. w jakich przypadkach podajemy heparynę niefrakcjonowaną (str. 267) 23. wydzielanie TSH (odp.: pobudzanie przez TRH, hamowanie przez trójjodotyroninę) 24. było coś o hormonach podwzgórza (wskazać, które należa do podwzgórza ?????????) 25. doustne leki przeciwcukrzycowe, które zwiększają wydzielanie insuliny (odp.: pochodne sulfonylomocznika) 26. biochemiczne mediatory procesów bólowych (odp.: wszystkie odp. są prawidłowe) 27. było coś o tokolitykach 28....
Źródło: poloznictwoump.fora.pl/a/a,88.html


Temat: Cholesterol.
we krwi. Hormon TSH jest wydzielany przez gruczol przysadki mozgowej w odpowiedzi na zanizony poziom hormonow tarczycy we krwi. Kiedy test TSH jest w "normalnym zakresie", lekarze zwykle przyjmuja ze tarczyca wydziela wystarczajaca ilosc hormonow. Problemem jest jednak znajomosc WLASCIWEGO ZAKRESU tej "normy" (!) W Commentary Lancet, sierp.O3, 2002 (9330):353 ukazal sie artykul pt.:"Whose normal thyroid function is better - yours or mine?". Autorzy tej publikacji kwestionuja adekwatnosc obowiazujacych w endokrynologii zakresow hormonu TSH. Wiele laboratoriow stosuje zakres dla TSH rzedu 0,2 do 5,5 9mU/L). Kazdy odczyt powyzej 5,5 jest klasyfikowany jako problem z tarczyca i zaleca sie wowczas terapie hormonalna. Niepokojacy jednak jest fakt ze wielu lekarzy odczyt TSH tak niski jak 0,2 uwaza za rownie normalny jak odczyt 5,5.. Ignoruje sie to ze roznica miedzy O,2 i 5,5 jest bardzo powazna, bo rzedu 27 -razy. Wydaje sie to absurdalne. Autorzy artykulu proponuja w oparciu o szerokie badania kliniczne nastepujaca korekte wartosci dla TSH: 1. TSH powyzej 2,0 - wzrost 20-krotny ryzyka hypotyroidyzmu i chorob autoimmunitarnych tarczycy. 2.TSH wyzej niz 4,0 - duze ryzyko chorob serca. 3.TSH miedzy 2,0 i 4,0 - spada poziom cholesterolu w odpowiedzi na terapie hormonalna (T4). W przypadku pacjentow u ktorych THS jest w zakresie 0,2 - 1,9 nie ma takiej pozytywnej odpowiedzi na terapie hormonalna. Wnioski koncowe: a/Bardziej prawidlowe poziomy TSH mieszcza sie w zakresie 0,2 do 2,0. Zamiast tak jak sie obecnie uwaza: 0,2 do 5,5. b/ Jesli czlowiek odczuwa depresje, cierpi na choroby serca, podwyzszony cholesterol, chroniczne zmeczenie, slaba ... hormonow syntetycznych typu Synthroid do naturalnych preparatow na bazie hormonow zwierzecych. Daja one duzo lepsze wyniki terapeutyczne i nie powoduja skutkow ubocznych. Joanno bardzo prosze o komentarz odnosnie tego jak sie...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=9739


Temat: A my się wciąż staramy ;) ;) Part II + II + II + I
5 do 14 dni zależnie od zastosowanej dawki i indywidualnej reakcji organizmu (średnio jest to 10 dni). Normy wartości HCG w zależności od wieku ciążowego liczonego od pierwszego dnia ostatniej miesiączki są bardzo szerokie. http://wiki.28dni.pl/lib/exe/fetch.php?cac...betahcb1qv1.png Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie ! W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i ... dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki (co zdarza się przy mnogiej...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=38747


Temat: A my się wciąż staramy ;) ;) Part II + II + II + I
Niepłodność kobieca. Interpretacja wyników badań hormonalnych. Część 5. Gonadotropina kosmówkowa. Artykuł dotyczy hormonu pojawiającego się na wczesnych etapach ciąży i zmian jego stężenia. Omówiono także badanie USG w korelacji ze stężeniem ... prawidłowo. Gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym przez kosmówkę łożyska. Składa się z dwóch podjednostek alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest charakterystyczna dla ... szczyt w 8-10 tygodniu ciąży, następnie jego poziom obniża się i taki pozostaje do końca ciąży. U kobiet, które otrzymały w cyklu poprzedzającym ciążę preparaty zawierające HCG wykrywalne stężenia tego hormonu utrzymują się przez 5 do 14 dni zależnie od zastosowanej dawki i indywidualnej reakcji organizmu (średnio jest to 10 dni). Normy wartości HCG w zależności od wieku ciążowego liczonego od pierwszego ... jeśli jest znany termin owulacji. Przykładowe wartości stężenia HCG dla pojedynczej ciąży można znaleźć tutaj http://www.forumginekologiczne.pl/md.php?m...tle=Ginekologia Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie ! W prawidłowej ciąży ... informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=38747


Temat: czy są tu mamusie, które planują ciążę na lato??
Ada - Ty to narazie myśl pozytywnie o czerwcu! Tu informacje o Beta HCG jakie znalazłam: Beta-hCG Gonadotropina kosmówkowa, bo tak brzmi pełna nazwa beta-hCG jest hormonem, to znaczy substancją wytwarzaną ... składa się z grudki komórek zwanych węzłem zarodkowym i otaczającej go warstwy komórek określanych mianem trofoblastu. To właśnie w obrębie trofoblastu rozpoczyna się produkcja i wydzielanie HCG. Hormon poprzez krążenie dociera ... odpowiedni poziom progesteronu, koniecznego do prawidłowego rozwoju ciąży. W ten sposób zarodek wpływa na odpowiednie przygotowanie macicy i zapewnia utrzymanie się tego stanu przez okres trwania ciąży. Ponieważ wraz ze wzrostem ... wykryć gonadotropinę kosmówkową, a jej poziom osiąga charakterystyczne maksimum między 50 i 80 dniem po miesiączce. Z reguły poziom beta-hCG podwaja się co 2- 3 dni. Hormon jest wydalany z moczem ... w kolejnych badaniach wzrasta, rokowanie jest z reguły pomyślne. Zmiany w stężeniu gonadotropiny w surowicy są też pomocne przy rozpoznawaniu ciąży pozamacicznej. tu kolejne informacje Gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym przez kosmówkę łożyska. Składa się z dwóch podjednostek alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest charakterystyczna dla HCG. Gonadotropina kosmówkowa podtrzymuje czynność ciałka żółtego ... poziom obniża się i taki pozostaje do końca ciąży. Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie ! W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % ... USG. Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki ... moczu w terminie oczekiwanej miesiączki pozwala potwierdzić ciążę lub z dużym prawdopodobieństwem ją wykluczyć. Ocena ta nie daje jednak wskazówek czy stwierdzona w ten sposób ciąża jest prawidłowa czy ektopowa. Do ... w ciągu 72 godzin i o 175% w ciągu 96 godzin. Po szóstym tygodniu ciąży prawidłowa szybkość narastania poziomu beta hCG ulega zwolnieniu. W przypadku ciąży ektopowej narastanie poziomu beta hCG ... cytosyncytiotrofoblastycznych. Poziomy hCG wykorzystywane dla określenia wieku prawidłowej ciąży pozwalają ocenić kiedy w badaniu USG powinno pojawić się echo płodu.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=50512


Temat: Zagadnienia biomedyczne podstawy rehabilitacji
1. Nadczynność tarczycy (hipertyreoza) – stan chorobowy będący wynikiem nadmiernej produkcji hormonów tarczycy. Rzadziej nadczynność tarczycy powstaje na skutek leczenie nadmiernymi dawkami hormonów tarczycy, zaburzeń w ich obwodowym metabolizmie lub upośledzonej czynności wiążących je receptorów. TSH i hormony tarczycy – badanie TSH należy do najbardziej rozpowszechnionego oznaczenie w tyreologii. Jest to badanie o dużym znaczeniu przesiewowym, pomocnym dla rozpoznania lub wykluczenia patologii tarczycy. Oznaczenie hormonów tarczycy zarówno wolnych jak i związanych, jest cennym uzupełnieniem diagnostyki, ale w niepowikłanych przypadkach ich oznaczanie nie jest konieczne. Wykonanie tych badań hormonalnych znajduje się w kompetencjach lekarza specjalisty endokrynologa. Tabela 1. Prawidłowe wartości poziomu w surowicy TSH i hormonów tarczycy Hormon Wartości prawidłowe TSH Dorośli: 0,02 - 5,0 μj/ml Noworodki: 0,02 - 25 μj/ml Tyroksyna fT4 50-150 nmol/l (4-12 μg%) Trijodotyronina T3 1,23 - 2,76 nmol/l (86-180 ng%) Interpretacja wyników badań. W sytuacji, gdy w ustroju znajdują się zbyt małe stężenia hormonów tarczycy (pierwotna niedoczynność gruczołu) zdrowa przysadka mózgowa i podwzgórze reagują wzrostem wydzielania odpowiednio TSH i TRH. W stanach uszkodzenia przysadki mózgowej lub podwzgórza niewydolne struktury mózgowia nie wydzielają hormonów stymulujących tarczycę. W tych przypadkach powstaje tzw. wtórna niedoczynność tarczycy, którą charakteryzuje obniżenie poziomu zarówno TSH jak i wolnych hormonów tarczycowych w surowicy. W nadczynności tarczycy wzrost poziomu stężeń T4 i T3 powoduje zahamowanie wydzielania TSH. Obniżenie poziomu TSH niezależnie od obwodowego poziomu stężeń tyroksyny i trijodotyroniny spotykamy w przebiegu ciężkich chorób ogólnoustrojowych. W rzadko następującej wtórnej nadczynności tarczycy wywołanej guzem przysadki mózgowej wzrostowi poziomu fT4 i fT3 towarzyszy wzrost stężenia TSH. Należy pamiętać, że w przypadkach leczenia chorych z niedoczynnością tarczycy preparatami L-tyroksyny w sposób zamierzony lub niezamierzony możemy indukować stan imitujący nadczynność tarczycy. Monitorowanie poziomu stężenia TSH w surowicy pozwala na precyzyjną kontrolę terapii. Zaburzenia dotyczące wydzielania TSH przez przysadkę mózgową mogą być spowodowane także przez podawania niektórych leków. Tabela 2. Oznaczenia TSH i interpretacja kliniczna Oznaczone wartości TSH Interpretacja kliniczna 0,02-5,0 μj/ml • eutyreoza 5,0 μj/ml • pierwotna niedoczynność tarczycy • gruczolak przysadki mózgowej • guz przysadki wydzielający TSH (TSH-oma) • nadczynność podwzgórza w zakresie wydzielania TRH <0,02 μj/ml • nadczynność tarczycy • leczenie preparatami L-tyroksyny • niedoczynność przysadki • ciężkie choroby ogólnoustrojowe • działanie niektórych leków (np. ... niszczona jest przez przeciwciała (w normalnych warunkach wytworzone do niszczenia obcych organizmów). Przeciwciała te atakują receptory TSH tarczycy. Receptory te są miejscem, w którym tarczyca otrzymuje sygnał od przysadki (regulującej prace tarczycy) o zwiększeniu produkcji swoich hormonów. W normalnych warunkach, przy zapotrzebowaniu organizmu na hormony tarczycy, przysadka wysyła sygnał – wypuszcza hormon TSH – który łącząc się z receptorami tarczycy, stymuluje ja do wytwarzania hormonów (fT3 i fT4). W przypadku nadprodukcji hormonów fT3 i fT4, dochodzi do hamowania wytwarzania TSH przez przysadkę ( jest to mechanizm regulacyjny zwany – sprzężenie zwrotne ujemne). W chorobie Gravesa i Basedowa atak przeciwciał na te receptory powoduje wzrost aktywności tarczycy (której „wydaje się”, że jest to stymulacja ze strony przysadki mózgowej przez hormon TSH). Wytwarzania hormonów wyłamuje się ... zewnątrz, powodując wytrzeszcz. Nadprodukcja tkanki jest spowodowane atakiem na nią tych samych przeciwciał, które atakują receptory TSH tarczycy. W chorobie Gravesa i Basedowa pojawić się może również obrzęk przedgoleniowy. Wynika z...
Źródło: socjologiauni.fora.pl/a/a,347.html